Home | Community | Message Board


High Mountain Compost
Please support our sponsors.

Mushrooms, Mycology and Psychedelics >> Mushroom Cultivation

Welcome to the Shroomery Message Board! You are experiencing a small sample of what the site has to offer. Please login or register to post messages and view our exclusive members-only content. You'll gain access to additional forums, file attachments, board customizations, encrypted private messages, and much more!

Amazon Shop: ½ Pint Jars, Aquarium Heater

Jump to first unread post. Pages: 1
Offlinepodman19
newbie
Registered: 03/18/02
Posts: 47
Last seen: 15 years, 4 months
where did it all go wrong??
    #615645 - 04/20/02 09:59 AM (15 years, 5 months ago)

i have all of my jars sterilized and ready to go. last night while they were cooling, i set up my new 50 W aquarium heater in a glass jar full of water and put it inside of my plastic container that i'm using for my incubation chamber. i wanted to test it out to see if i could get it to a steady 85 degrees for the jars to colonize in. i finally got it to where i wanted it and so i let it go all night to see if it would hold that temperature. i woke up this morning and the whole plastic incubation chamber was so covered in moisture on the inside walls that i couldnt see in. i pulled the lid off a crack and looked at my digital thermometor and i read 85 degrees. so i thought everything woud be fine and dandy and i could inoculate my jars and place them in there when i got home from work. well when i got home from work 10 hours later, the temp still was 85, but the entire bottom of the container was filled with water, the glass jar with the heater in it was only half full and there was a little bit of smoke coming out of the glass. over half of the water was out of the glass and running down the sides of the chamber and dripping from the lid. my themometor was completely drenched, and i was surprised to see it still working. i'm so mad now cause i thought everything was going smooth. can someone please help me out and explain what i did wrong with this incubation chamber and aquarium heater??


Post Extras: Print Post  Remind Me! Notify Moderator
OfflineShroomNewb
enthusiast
Registered: 11/09/01
Posts: 230
Last seen: 11 years, 7 months
Re: where did it all go wrong?? [Re: podman19]
    #615898 - 04/23/02 12:55 AM (15 years, 5 months ago)

Sorry.. I have no explaination.

..But that story was extremely funny.
May just be the weed though.



Post Extras: Print Post  Remind Me! Notify Moderator
OfflineSlamDog_C
enthusiast
Registered: 01/12/02
Posts: 230
Last seen: 14 years, 6 months
Re: where did it all go wrong?? [Re: podman19]
    #615919 - 04/23/02 01:21 AM (15 years, 5 months ago)

I was having alot of problems with evaporation from the jar with the heater and build-up on the walls of the incubator as well so I covered the top of the jars with tin foil wraped tightly around the heater so that i could still use the temp control and held on the rim of the jar with elastic bands and have had no trouble since.


Post Extras: Print Post  Remind Me! Notify Moderator
Offlinerootkey
Canada Rules
Registered: 04/18/02
Posts: 29
Last seen: 12 years, 6 months
Re: where did it all go wrong?? [Re: podman19]
    #615926 - 04/23/02 01:29 AM (15 years, 5 months ago)

check the wattage on the heater, i'd hate to hear you are using a 200watt heater in a small glass of water- they heat up ALOT! if this is so, drop it down to a 50watt. If that is out of the question make the water dish considerably larger.


Post Extras: Print Post  Remind Me! Notify Moderator
OfflineChangLee
enthusiast
Registered: 07/27/00
Posts: 156
Last seen: 15 years, 4 months
Re: where did it all go wrong?? *DELETED* [Re: podman19]
    #615934 - 04/23/02 01:42 AM (15 years, 5 months ago)

Post deleted by ChangLee


--------------------
". . . and I'm searchin' for the latest thing, a break in this routine--I'm talkin' some new kicks; ones like you ain't never seen. . . . "


Post Extras: Print Post  Remind Me! Notify Moderator
Offlinesixpac440
Psycho Dad
Registered: 01/22/02
Posts: 201
Loc: Michigan
Last seen: 14 years, 11 months
Re: where did it all go wrong?? [Re: ChangLee]
    #615963 - 04/23/02 02:23 AM (15 years, 5 months ago)

This setup works great. It's a Rubbermaid in a same size Rubbermaid with a 50w Tronic submersible heater. The inner Rubbermaid sits on 4 plastic baskets. The water level never goes down. On initial setup it took 2 days of fiddling with the heater to get it to hold at 84' F. Humidity stays about 85%. Water doesn?t condense much at all due to using 2 of the same size tubs.

I had a much smaller tub just floating around in the bigger tub at first and had allot of condensation with humidity at 98%. Tub in a tub is the way to go.



--------------------
Peace
Six


Post Extras: Print Post  Remind Me! Notify Moderator
InvisibleWakingUpLate
addict
Registered: 12/29/01
Posts: 559
Loc: Born on a mountain, Raise...
Re: where did it all go wrong?? [Re: podman19]
    #616013 - 04/23/02 04:32 AM (15 years, 5 months ago)

Slamdog hit the nail on the head. You are a peice of tinfoil
away form everything going smooth again. As you already
stated it's a 50w so that's not the problem. A 200w would
have done the same thing only faster. The thing about those
heaters is the thermostat is located above the heating element
so the water has to stay deep enough for it to work right. The
smoke coming from the glass was probably steam. If it was
really smoke then it got hot enough to crack the glass and you
will have to replace the heater but maybe not.
You can put the foil over the top and stick the heater down
through it, or just take two or three layers and wrap over the
top heater and all, tuck it in good everywhere to get the best
seal.
Sounds like you're on the right track.
Good luck.
:peace:


Free Spore Ring
 


--------------------
The rest of those, who have gone before us,
cannot settle the unrest of those who follow.
(Finding Forrester)


Post Extras: Print Post  Remind Me! Notify Moderator
Jump to top. Pages: 1

Amazon Shop: ½ Pint Jars, Aquarium Heater

Mushrooms, Mycology and Psychedelics >> Mushroom Cultivation

Similar ThreadsPosterViewsRepliesLast post
* keeping the heater verticle? Vertigo6911 215 0 02/23/05 01:51 PM
by Vertigo6911
* aquarium heaters akridine 1,613 17 10/29/03 04:11 AM
by akridine
* Aquarium heater... What am I doing wrong? Help! *DELETED*
AppalachianGuy
929 15 06/15/07 06:36 AM
by wollongong
* Heater questions Cracka_X 579 3 12/17/05 03:03 PM
by Cracka_X
* submersible fishtank heater problem
( 1 2 all )
shirley knott
3,673 32 12/19/02 12:09 PM
by shirley knott
* Aquarium Heater Question *DELETED* Letto 1,126 18 01/12/03 01:45 PM
by Angry Mycologist
* Fish tank heater question nolank 1,244 11 04/08/05 05:16 PM
by nolank
* The fruits are here but maybe they arent haha! COMPLETE
( 1 2 3 4 5 all )
chadaffe 4,884 84 04/04/10 11:58 PM
by leggomygreggo

Extra information
You cannot start new topics / You cannot reply to topics
HTML is disabled / BBCode is enabled
Moderator: Roadkill, Magash, Shroomism, george castanza, RogerRabbit, total, FooMan, 13shrooms, stonesun, cronicr, PussyFart, Tmethyl, Pastywhyte, bodhisatta
717 topic views. 34 members, 119 guests and 33 web crawlers are browsing this forum.
[ Toggle Favorite | Print Topic | Stats ]
Search this thread:
Magic-Mushrooms-Shop.com
Please support our sponsors.

Copyright 1997-2017 Mind Media. Some rights reserved.

Generated in 0.03 seconds spending 0.008 seconds on 19 queries.