Home | Community | Message Board


Edabea
Please support our sponsors.

General Interest >> Science and Technology

Welcome to the Shroomery Message Board! You are experiencing a small sample of what the site has to offer. Please login or register to post messages and view our exclusive members-only content. You'll gain access to additional forums, file attachments, board customizations, encrypted private messages, and much more!

Jump to first unread post. Pages: 1
Invisiblefunkymonk
Get's down, withthe get-down.
 User Gallery

Registered: 11/29/02
Posts: 8,160
Loc: saskatchewan
Not Sending Not Receiving
    #2147506 - 11/30/03 07:55 PM (13 years, 5 days ago)

I got my new router up and running, just sharing it too three computers and one laptop..

anyways the problem is that the computer in my room which is freshly formatted running nice and fast and smooth like butter isn't receiving or sending anything...(winxp)

so just to make sure that cable was getting a signal i plugged it into my laptop and i'm on it now and it's working fine....


Post Extras: Print Post  Remind Me! Notify Moderator
Offlinewindex
old hand
Registered: 06/27/01
Posts: 1,293
Last seen: 2 years, 5 months
Re: Not Sending Not Receiving [Re: funkymonk]
    #2147597 - 11/30/03 08:43 PM (13 years, 5 days ago)

make sure its getting an IP (if using DHCP) or has one set (if not)

run 'ipconfig' from the command prompt

If its getting an ip, check to see if the gateway and subnet mask is set correctly. (this info will all come from the ipconfig command)

If the gateway is set, try pinging it. 'ping gatway_ip' from the command line.

Try those steps first then we'll check some other things.


Post Extras: Print Post  Remind Me! Notify Moderator
Invisiblefunkymonk
Get's down, withthe get-down.
 User Gallery

Registered: 11/29/02
Posts: 8,160
Loc: saskatchewan
Re: Not Sending Not Receiving [Re: windex]
    #2147864 - 11/30/03 10:23 PM (13 years, 5 days ago)

i am getting

an ip
subnet mask
and default gateway with nothig...

i'm not sure what the 'gateway ip' is well i know what it is, but i dont know where to get it...


Edited by funkymonk (11/30/03 10:24 PM)


Post Extras: Print Post  Remind Me! Notify Moderator
OfflineSeussA
Error: divide byzero

Folding@home Statistics
Registered: 04/27/01
Posts: 23,480
Loc: Caribbean
Last seen: 21 days, 23 hours
Re: Not Sending Not Receiving [Re: funkymonk]
    #2148647 - 12/01/03 07:39 AM (13 years, 5 days ago)

The "gateway ip" is should be the ip address of the local area interface on the router that will route packets from your machine to the next hop on the wide area network. In other words, when your computer wants to talk to somebody else on the internet, it communicates through the gateway (router).

From start->run->cmd, type: ping IP_ADDR where IP_ADDR is the gateway ip from ipconfig. If you get timeouts, then your computer is not talking to the router. If you do not get timeouts (4 packets sent, 4 packets received), then you probably have DNS issues as a first guess.


--------------------
Just another spore in the wind.


Post Extras: Print Post  Remind Me! Notify Moderator
Offlinewindex
old hand
Registered: 06/27/01
Posts: 1,293
Last seen: 2 years, 5 months
Re: Not Sending Not Receiving [Re: Seuss]
    #2149167 - 12/01/03 12:59 PM (13 years, 5 days ago)

>and default gateway with nothig...

Goto one of your machines that is working and look at the property sheet for the network interface (control panel -> network interfaces - IIRC) and see if they "Obtain an IP automaticly" or have one set.  Then make sure the problem machine is configured the same way.  It seems to me that the rest are using dhcp whereas this one is useing a set IP.  You could also just try going to the command prompt and typing 'ipconfig /renew'

And heres a little digram from seuss description of gateway:
your machines -> (internal interface) gateway (external interface) -> internet

forgive my spelling i just woke up :wink: 


Post Extras: Print Post  Remind Me! Notify Moderator
OfflineSeussA
Error: divide byzero

Folding@home Statistics
Registered: 04/27/01
Posts: 23,480
Loc: Caribbean
Last seen: 21 days, 23 hours
Re: Not Sending Not Receiving [Re: windex]
    #2149174 - 12/01/03 01:05 PM (13 years, 5 days ago)

>>and default gateway with nothig...

Doh, I missed that...

> forgive my spelling i just woke up

My excuse too.  :wink:


--------------------
Just another spore in the wind.


Post Extras: Print Post  Remind Me! Notify Moderator
Invisiblefunkymonk
Get's down, withthe get-down.
 User Gallery

Registered: 11/29/02
Posts: 8,160
Loc: saskatchewan
Re: Not Sending Not Receiving [Re: Seuss]
    #2149336 - 12/01/03 02:22 PM (13 years, 5 days ago)

That's the problem, i tried (on the problem machine)
cmd->ipconfig/renew but it timed out....

It's also set to IP automaticaly... also, the NIC seems to be working, because when i pull up the network connections, it gives me the duration of time i've been 'connected'....just not sending nor receiving


Post Extras: Print Post  Remind Me! Notify Moderator
OfflineSeussA
Error: divide byzero

Folding@home Statistics
Registered: 04/27/01
Posts: 23,480
Loc: Caribbean
Last seen: 21 days, 23 hours
Re: Not Sending Not Receiving [Re: funkymonk]
    #2149458 - 12/01/03 03:23 PM (13 years, 5 days ago)

> the NIC seems to be working, because when i pull up the network connections, it gives me the duration of time i've been 'connected'

Nah, that is just the time that the OS thinks the card has been working. Doesn't mean the card has been working, just that the OS thinks it is... not saying that this is a hardware issue, but rather that you can't trust what the OS says to mean anything.

99% of all network problems are in the wires. Try a different patch cable between your machine and the switch/hub/router. If that doesn't help, try plugging into a different port on the switch/hub/router.

You might also try an ipconfig /release, before you do the ipconfig /renew, though I doubt it will make a difference.

Finally, try swapping out NICs between a machine that works and one that doesn't.... Brainstorming... do you have to enable the MAC address of the NIC in the router for DHCP? Do you have a free DHCP address to allocate in the router? This could be a router/DHCP server configuration issue as well.


--------------------
Just another spore in the wind.


Post Extras: Print Post  Remind Me! Notify Moderator
Invisiblefunkymonk
Get's down, withthe get-down.
 User Gallery

Registered: 11/29/02
Posts: 8,160
Loc: saskatchewan
Re: Not Sending Not Receiving [Re: Seuss]
    #2151802 - 12/02/03 02:41 PM (13 years, 4 days ago)

well the weird thing is i've covered all area's of what you've suggested..

Ipconfig/release worked, ipconfig/renew timed out..

the cable works, because i'm here Right Now, with the same cable that was plugged into the problem pc..

so i'm left to believe it's either the NIC, which is unlikely because the day before i started this thread, it was working, and i havent unistalled,installed or changed anything...

so i'm leaning towards the fact that i went IPCONFIG/RELEASE and tried to renew it but it timed out?


Post Extras: Print Post  Remind Me! Notify Moderator
Offlinewindex
old hand
Registered: 06/27/01
Posts: 1,293
Last seen: 2 years, 5 months
Re: Not Sending Not Receiving [Re: funkymonk]
    #2151975 - 12/02/03 03:53 PM (13 years, 4 days ago)

get all the ip information from a working system and try putting the info in manually.

Use the same subnet mask and gateway but a different ip within the same subnet. (add one to the last number should do it)

Im startung to think you need to tell the router its ok for that system to recieve an ip.


Post Extras: Print Post  Remind Me! Notify Moderator
OfflineSeussA
Error: divide byzero

Folding@home Statistics
Registered: 04/27/01
Posts: 23,480
Loc: Caribbean
Last seen: 21 days, 23 hours
Re: Not Sending Not Receiving [Re: windex]
    #2152045 - 12/02/03 04:13 PM (13 years, 4 days ago)

reboot the router/dhcp server and see if that helps


--------------------
Just another spore in the wind.


Post Extras: Print Post  Remind Me! Notify Moderator
Invisiblefunkymonk
Get's down, withthe get-down.
 User Gallery

Registered: 11/29/02
Posts: 8,160
Loc: saskatchewan
Re: Not Sending Not Receiving [Re: Seuss]
    #2154896 - 12/03/03 01:43 PM (13 years, 3 days ago)

I've got one of those USB 10/100 network adapter things, i'm gonna try that, first...then that way if it works i know it's the NIC...I'll post the results...thanks for the help BTW it's always much appreciated


Post Extras: Print Post  Remind Me! Notify Moderator
Offlinethe man
still tappin caps

Registered: 08/13/99
Posts: 4,530
Loc: C A N A D A
Last seen: 2 years, 9 months
sorry i jsut dotn get any of that so i thin kits funny [Re: funkymonk]
    #2156048 - 12/03/03 06:45 PM (13 years, 2 days ago)

u need to .com the isp then giga the format to tweakland.

zert

peace. maybe mods can delete this i jsut wanna bug funky monk cause he is to intense.

peace


--------------------
http://www.fsrc.caand FSRE are now accepting edible/medicinal spores. please donate

And Moses Said "Let my mushrooms grow!"


Post Extras: Print Post  Remind Me! Notify Moderator
Jump to top. Pages: 1

General Interest >> Science and Technology

Similar ThreadsPosterViewsRepliesLast post
* Sending/Receiving Interstellar Messages
( 1 2 all )
mofo 1,244 20 10/23/08 09:11 PM
by Newbie
* Forcing WAN IP change with a DHCP server Ferris 849 11 09/28/08 02:47 PM
by SHiZNO
* NET SEND command in Windows XP. HidingInPlainSight 953 5 10/04/03 04:33 AM
by DoseR
* Need rcommendations for a new receiver ($200-$400) ymhrswrider 464 2 11/30/05 11:59 PM
by DjYoshi
* Need help choosing a stereo receiver LanaM 624 5 01/13/04 12:00 AM
by zeta
* sending shrooms via usps... roykinn 3,128 12 06/16/02 10:35 PM
by Anonymous
* Sending large files through email
ShroomismM
1,562 11 11/29/03 06:48 AM
by Anonymous
* Marantz 2225 Receiver - need service manual trendalM 3,294 5 09/28/07 05:49 PM
by El Zorro

Extra information
You cannot start new topics / You cannot reply to topics
HTML is disabled / BBCode is enabled
Moderator: Lana, trendal, Diploid, automan
1,146 topic views. 0 members, 7 guests and 0 web crawlers are browsing this forum.
[ Toggle Favorite | Print Topic | Stats ]
Search this thread:
Fairy Ring Spores
Please support our sponsors.

Copyright 1997-2016 Mind Media. Some rights reserved.

Generated in 0.039 seconds spending 0.001 seconds on 14 queries.